Pagina 1 van 2

4354 vrijstaand gebouw (gemaal?) op dijk

Geplaatst: do nov 12, 2015 4:26 pm
door Arnold Tak
belijnde ongelopen fotokaart op Gevaert-papier

Victoriahoeve in de Biesbosch (gem. Drimmelen)

Geplaatst: vr nov 13, 2015 10:33 am
door Martin Snuverink
Deze foto is jaren geleden al eens als zoekplaatje uitgezet, maar nimmer opgelost. Ik heb nog eens goed gekeken naar het landschap (jonge zeeklei, compartimenteringsdijken, verlatenheid en een hoogspanningsleiding) en kwam ik uit in de Biesbosch als zoekgebied, waar je niet zo gauw aan zou denken. De boerderij staat op een terp, ten westen van een hoogspanningsleiding. (De foto is in oostelijke richting genomen.) In de Biesbosch loopt deze leiding van de Amercentrale bij Geertruidenberg naar Krimpen a/d IJssel. Deze leiding liep er volgens de topokaart (Dordrecht / Raamsdonksveer, te vinden op watwaswaar.nl) van 1950 nog niet, maar in 1959 wel. Gebaseerd op de topokaart van 1959 en gelet op de zonstand en de afstand tot de hoogspanningsleiding kom ik uit op de boerderij “Victoriahoeve” (bij de coördinaten 115 / 417 op de topokaarten. Dit erf bestond in 1959 uit een groter boerderijgebouw en ten westen ervan een klein vierkant gebouw aangeduid als “motorgemaal”. Inderdaad op een terp en met binnendijken alom. In 1969 blijkt het motorgemaal als gebouw nog wel te bestaan, maar zonder de aanduiding gemaal. In 1988 is het grote gebouw verdwenen, maar het voormalige motorgemaal staat er nog steeds.
De hele omgeving is trouwens in de jaren 1970 zeer grondig op de schop gegaan voor de aanleg van de spaarbekkens. De Victoriahoeve – de laatste decennia als vakantieverblijf - is in die tijd aan de ondergang ontsnapt. Maar door weer nieuwe werken moest Victoriahoeve in 2008 na een beroepsproces toch het loodje leggen.
Bewijsafbeeldingen vinden is weer een moeilijk punt. De laatste bewoner, de cardioloog Elma J. Gussenhoven, heeft het huisje geschilderd. Zie: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenl ... g-1.428875. Zie voorts: http://www.adviesgroepbormenhuijgens.nl/bbzwartblz.php.
Elma zou eventueel de oplossing kunnen vestigen, maar dan moeten we haar eerst vinden.
Maar nu het plaatje volledig blijkt te kloppen met de topokaart van 1959 (http://watwaswaar.nl/#S8-Lw-6-fC-1v-1-----k7v).
Merkwaardig is dat het huisje met zichtbaar piramidedak nog steeds op dezelfde plaats staat op google.maps, maar het is niet meer over de weg bereikbaar.
Wat mij betreft is het zoekplaatje volledig en met zekerheid opgelost. Mede gelet op de kampeertenten zal de foto zijn genomen tussen 1953 (na de watersnood) en 1965.

Geplaatst: vr nov 13, 2015 11:29 am
door jan lemmens

Geplaatst: vr nov 13, 2015 12:38 pm
door Ingrid
De bewijsvoering lijkt mij wel rond, maar voor wie het naadje van de kous wil weten: https://aminer.org/profile/elma-j.-guss ... dd74e42d70

Geplaatst: vr nov 13, 2015 3:45 pm
door Martin Snuverink
Ingrid, helaas krijg met jouw link geen website te voorschijn.
De link van Jan Lemmens stond ook al in mijn verhaal.

Geplaatst: za nov 14, 2015 1:36 am
door jan lemmens
Martin, sorry. Ik vond het een zeer knappe oplossing. Na dat ik het geplaatst had en gezien, dat het er al stond, dacht dat ik het weer verwijderd had, maar dat was dus niet.

Geplaatst: za nov 14, 2015 11:16 am
door Ingrid
Martin, bij mij werkt de link wel. Ik vond dit mogelijk al wat ouder adres: Elma J. Gussenhoven,
Erasmus University, PO Box 1738, 3000 DR, Rotterdam, The Netherlands.

Geplaatst: za nov 14, 2015 11:47 pm
door Martin Snuverink
Ja Ingrid, Elma Gussenhoven is of was als cardioloog / wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Haar vader was - meen ik - ook cardioloog.

Geplaatst: zo nov 15, 2015 1:27 am
door Ingrid
Martin Snuverink schreef:Elma zou eventueel de oplossing kunnen vestigen, maar dan moeten we haar eerst vinden.
Op die verzuchting gaf ik dus antwoord ... :)

Biesbosch (gem. Drimmelen), Victoriahoeve

Geplaatst: zo nov 15, 2015 1:12 pm
door Arnold Tak
Martin, je bent nog even scherp, vernuftig en vasthoudend als toen ik je meer dan 10 jaar geleden voor het eerst leerde kennen als fervente en gedreven oplosser. Weer een staaltje van jouw kunnen dat zich op de een of andere manier toch steeds weer onderscheidt. Jij komt met landschappelijke zaken, zonnestand e.d. die voor ons dikwijls in het verborgene blijven. Ik voel het bij jou altijd zo: je liep voor de troepen uit en hebt nog steeds je eigen stijl. Dank voor je niet aflatende inzet. Graag dank ik ook Jan Lemmens en Ingrid voor hun bijdragen. Het is altijd prettig om te merken hoe er wordt meegedacht en meegezocht. Dat is voor degene die de eerste aanzet heeft gegeven, denk ik, ook een stimulans en beloning. Samen sterk.