Pagina 1 van 2

6130 stalen hefbrug

Geplaatst: wo okt 30, 2019 10:06 pm
door Arnold Tak
belijnde ongelopen fotokaart
het plankier is duidelijk smaller dan dat deel waar de kettingen aan zijn vastgemaakt
rechts bovenaan de brug klinknagels
uit mijn partij "zo goed als onoplosbaar ...?"

Leek?

Geplaatst: do okt 31, 2019 12:56 pm
door Swier
Een vrijwel identieke brug in Leek echter de bebouwing zou dan van latere datum zijn.
https://www.beeldbankgroningen.nl/beeld ... %22Leek%22

Geplaatst: vr nov 01, 2019 4:23 pm
door Martin Snuverink
Dit lijkt me niet onoplosbaar. Deze brug is volgens mij een speciale trambrug in aanbouw. Geen hefbrug, maar een ophaalbrug!
Op topotijdreis.nl is dit waarschijnlijk te vinden. Ik zal eens proberen. En anders heeft Sjoerd Eeftens vast wel materiaal waarmee hij dit kan opsporen. Voorlopig ga ik ervan uit dat dit normaalspoor is.
Is er ook iets te zeggen over de datering?

Geplaatst: vr nov 01, 2019 5:07 pm
door Hans de Haas
Trambrug enkel spoor. Doet mij denken aan de brug over de vliet voor de tram naar Delft. Hier was een omleiding met brug indien de hoornbrug geopend was. Zo maar een gok, ik heb geen afbeelding kunnen vinden.

Makkinga?

Geplaatst: za nov 02, 2019 7:22 am
door Martin Snuverink
Inderdaad het zusje van de brug in Leek. We moeten het zoeken in de tramwegen van NTM, die in Friesland en aangrenzende delen van Groningen, Drenthe en Overijssel stoomtrams op normaalspoor exploiteerde.
Zoeken op Topotijdreis naar vrijliggende tramtrajecten in Friesland leverde mij één passende mogelijkheid op, namelijk de ophaalbrug over het Tjongerkanaal, genoemd de Balkbrug, in het traject Lippenhuizen – Donkerbroek - Hoek Makkinga - Oosterwolde, dat in 1911 werd geopend. Dit traject werd in 1947 gesloten voor personenvervoer en in 1962 voor goederen.

Wijnjeterp?

Geplaatst: za nov 02, 2019 9:22 am
door E. Petter
Dit is ook nog zo’n brug:
https://wijnjewoude.net/historische-fot ... anno-1923/

Nog meer foto’s hier:
https://bng0021.home.xs4all.nl/WS/ntm/n ... jeterp.htm

Streetview:
https://goo.gl/maps/jMfU6L5FnrpFYXt5A

Ik zie dat deze brug in het door Martin genoemde traject ligt.

Geplaatst: za nov 02, 2019 10:09 am
door E. Petter
In dit document een foto van de Tjongerbrug:
https://docplayer.nl/38873977-Sporen-ui ... en-15.html

Die zou het misschien ook kunnen zijn.

Balkbrug over het Tjongerkanaal bij Makkinga

Geplaatst: za nov 02, 2019 4:57 pm
door Martin Snuverink
Erwin, dank voor de links.
Foto 56 van https://docplayer.nl/38873977-Sporen-ui ... en-15.html is de Tjongerbrug, inderdaad de brug van het zoekplaatje, zoals ik al eerder had vermoed, waarmee het bewijs rond is. bewezen.
De bewijsfoto is gemaakt op 01-09-1962, een maand voor de definitieve sluiting van de lijn (30 -09-1962).
Op topotijdreis.nl, versie vanaf 1927, is bij de kruising van de trambaan met het Tjongerkanaal aangegeven “Ophaalbr n”, wat betekent dat er meer dan één ophaalbrug was. De trambrug zelf is onmiskenbaar van het zelfde model als die van Leek, Wijnjeterp Smilde Witte Wijk en misschien Benedenknijpe. Die andere ophaalbruggen waren gecombineerd met een weg of straat en vielen sowieso af vanwege de omliggende bebouwing. Bij de Tjongerbrug stond een brugwachterswoning, die op het zoekplaatje niet te zien is.

Geplaatst: za nov 02, 2019 8:37 pm
door E. Petter
Toch zie ik op foto 51 in dat zelfde document dat de brug in Wijnjeterp ook alleen maar voor de tram was. De wachterswoning stond aan de andere kant. Dus ik zou de brug in Wijnjeterp niet uitsluiten.
Maar het zit er dik in dat de Tjongerbrug identiek uitgevoerd was en dan is er dus geen eenduidige oplossing te geven...

Brug Wijnjeterp of Tjongerbrug Makkinga?

Geplaatst: zo nov 03, 2019 2:22 pm
door Martin Snuverink
Beide bruggen zijn vrijwel identiek en liggen aan hetzelfde tramtraject (Lippenhuizen Driehoek - Oosterwolde) dat op 26 oktober 1911 is geopend en op 30 december 1962 is gesloten.
Het is heel goed dat Erwin hiernaar nog eens kritisch heeft gekeken.

Brug Wijnjeterp

Volgens https://wijnjewoude.net/historische-fot ... anno-1923/ is de brugwachterswoning in 1913 gebouwd, dus pakweg 2 jaar na de opening van de tramweg, wat vreemd, maar niet onmogelijk. Op het zoekplaatje is de brug nog in aanbouw en zou de woning er nog niet zijn. De woning zou op de plaats van de fotograaf moeten komen. Brugwachtershuizen staan altijd aan de kant van de hameipoort. De brug vertoont op het zoekplaatje en genoemde foto dezelfde uítstekende stalen balk waaraan de klap aan kettingen is opgehangen. De foto is dan naar het zuiden genomen.

Tjongerbrug in Balkweg, eerder geheten Makkingasterbrug, ook genoemd Balkbrug.

Te beoordelen aan foto 51 van https://docplayer.nl/38873977-Sporen-ui ... en-15.html, moet de foto gezien de lichtval naar het noorden zijn genomen. De hameipoort staat aan ded noordoever van het Tjongerkanaal. Dit betekent dat het huis links de brugwachterswoning is. Aan de westkant pal naast de trambrug was al een eerdere ophaalbrug voor landverkeer. Van die ophaalbrug zou rechts op het zoekplaatje iets te zien moeten zijn. Uit de afwezigheid ervan blijkt dat het zoekplaatje niet hier is.

Conclusie:
Dit is de Brug Wijnjeterp.