7181 houten bruggetje over smal watertje


Hier staan de nog niet opgeloste zoekplaatjes van bruggen die ouder zijn dan 6 weken.
Plaats reactie
Arnold Tak
Berichten: 17089
Lid geworden op: vr feb 01, 2008 4:25 pm

7181 houten bruggetje over smal watertje

Bericht door Arnold Tak »

7181.jpeg
7181a.jpeg
7181b.jpeg
belijnde ongelopen fotokaart
bovenaan: (Koog) De Burg v Dekker
achterop in potlood: Mallegootsloot - dan denk je al snel aan Nederland, maar
links: Mortsel 76 Chaussée de Deurne
rechts: Jules Rubbens - en dan weer aan België
Ingrid
Senior Zoeker
Berichten: 904
Lid geworden op: do dec 25, 2008 5:10 pm

Re: 7181 houten bruggetje over smal watertje

Bericht door Ingrid »

De foto dateert waarschijnlijk van eind 19e-begin 20e eeuw. Betrouwbare gegevens zijn de op de foto in druk aangebrachte namen.
De in vloeiend handschrift aangebrachte naam 'Jules Rubbens' is waarschijnlijk de naam van de fotograaf. Er was een fotograaf Rubbens in Antwerpen omstreeks 1903-1904, maar 'Jules' was bijna zeker om een amateurfotograaf, gezien het ontbreken van ateliergegevens op voor- of achterzijde. Misschien toch familie? In wiewaswie.nl wordt hij niet genoemd, evenmin in het Belgische Directionary (FOMU Antwerpen), bij Steven Wachlin of Mattie Boom, maar dat betekent om gevarieerde redenen nog helemaal niet, dat Jules Rubbens geen amateurfotograaf kan zijn geweest. Overigens heeft er een kunstschilder van die naam bestaan, waar ook een verband zou kunnen liggen.

De stempel links, 'Mortsel, 76 (of 16?) Ch(auss)ée de Deurne', staat niet helemaal in lijn en is dus na afwerking op de afdruk aangebracht. Het betreft hier mogelijk een (contemporaine) verzamelaar van vroege fotografie, die in Mortsel woonde, een zuidelijke voorstad van Antwerpen. Maar het kan ook gaan om een foto uit het archief van het hoofdkwartier van de producent van fotomateriaal Agfa-Gevaert, gelegen in Antwerpen. (In 1894 oprichting van L. Gevaert en Cie, die sinds 1904 was gelegen in Mortsel. Ik heb het adres echter nog niet kunnen linken).

De aanduiding van de locatie is met potlood aangebracht. "(Koog) De Burg v Dekker".
Mallegatsloot, gelegen tussen Westerkoog en Westerwatering, is een waterloop in Zaanstad. https://zaanstad.nieuws.nl/actueel/7881 ... emlocaties.
Een oplossing heb ik nog niet.
Plaats reactie

Terug naar “Bruggen”