0529 stalling van auto's op een onverhard terrein

Plaats reactie
Arnold Tak
Berichten: 18722
Lid geworden op: vr feb 01, 2008 4:25 pm

0529 stalling van auto's op een onverhard terrein

Bericht door Arnold Tak »

niet superscherpe onbelijnde harde foto
links een verhuiswagen van L.P. Meijer
het lijkt wel of mensen hun auto hebben geparkeerd om een evenement of tentoonstelling te bezoeken
op de achtergrond een torentje
opname is van rond 1940
Bijlagen
0529.jpg
0529.jpg (64.31 KiB) 1691 keer bekeken
Sjoerd Eeftens
Zoeker
Berichten: 91
Lid geworden op: ma mar 03, 2008 10:15 pm

Bericht door Sjoerd Eeftens »

Rechts achter het terrein ligt een geëlektrificeerde dubbelsporige spoorweg. Op de achtergrond bevindt zich een bediende overweg met bijbehorende wachterswoning. Helaas is het nummer van de woning niet zichtbaar waardoor dit erg moeilijk oplosbaar is. Ik herken de situatie niet meteen.
Wellicht kan iemand iets met de vrachtauto waarop het opschrift Meijer is te lezen.
Hans de Haas
Senior Zoeker
Berichten: 427
Lid geworden op: di mar 11, 2008 12:28 am

Bericht door Hans de Haas »

Dat was mij dus ook al opgevallen, want deze foto had ik al eens eerder gezien. Mijn gedachte ging toen uit naar de Harstenhoekweg in Den Haag langs de spoorlijn Hofplein/ Scheveningen. Op het HGA heb ik daar geen bevestiging van kunnen vinden, maar ik geloof wel dat het daar ergens moet zijn. Hofplein lijn was de eerste electrische spoorlijn van Nederland en gezien de datum van de foto het meest waarschijnlijk.
Sjoerd Eeftens
Zoeker
Berichten: 91
Lid geworden op: ma mar 03, 2008 10:15 pm

Bericht door Sjoerd Eeftens »

Het is zeker niet de Hofpleinlijn omdat daar afwijkende bovenleidingmasten toegepast zijn. Voor de Tweede Wereldoorlog waren al veel meer spoorwegen onder de draad gebracht; deze masten zien er zelfs vrij nieuw uit. Ik denk eerder aan Noord-Holland tussen Castricum en Alkmaar, al was die elektrificatie van 1927.
Hans de Haas
Senior Zoeker
Berichten: 427
Lid geworden op: di mar 11, 2008 12:28 am

Bericht door Hans de Haas »

Inderdaad, die poort portalen langs de Harstenhoekweg waren anders.

Afbeelding
Martin Snuverink
Senior Zoeker
Berichten: 1484
Lid geworden op: di mar 04, 2008 11:07 pm

Bericht door Martin Snuverink »

Volgens de Winkler Prins 6e druk is het traject Haarlem/Amsterdam-Uitgeest-Den Helder in 1931 geëlektrificeerd. Als we zoeken naar dubbelsporige trajecten die kort voor 1940 zijn geëlektrificeerd en die zijn voorzien van dit type portaalconstructies met hangende vork in het midden, dan vinden we:
- Rotterdam-Dordrecht (1934);
- Den Haag SS/Rotterdam Maas- Utrecht- Arnhem (1938);
- Amsterdam-Utrecht-Eindhoven (1938);
- Arnhem-Nijmegen (1940);
- Harmelen-Breukelen (1940).
De overige trajecten komen niet in aanmerking, omdat:
- zij andere bovenleidingconstructies hadden, of;
- in of na WOII zijn aangelegd.
Het landschap lijkt geen veen- of polderlandschap, waardoor er een heleboel afvalt. Er blijft dan globaal over:
- ’s-Hertogenbosch-Eindhoven
- Utrecht-Arnhem
- Het door Sjoerd Eeftens genoemde traject van Haarlem naar Alkmaar.
Verder lijkt dit in of aan de rand van een dorp. De spoorweg ligt op maaiveldhoogte, wat je eigenlijk ook alleen maar op zandgrond tegenkomt. Zo te zien kruist een dorpsstraat de spoorweg onder een schuine hoek. Aan de schaduwen te zien is de foto –zoals meestal – in noord richting gemaakt. De spoorlijn loopt dan waarschijnlijk ZO-NW. O/W is ook mogelijk, maar dan is het wat vroeger op de dag. Van ZZW naar NNO kan ook nog, maar dan is het laat in de middag, dus na afloop van het evenement. Merkwaardig is dat de mensen in allerlei verschillende richtingen lopen. Ook is er politie op de been.
Aan de beschreven voorwaarden kan voldoen Castricum, Beverwijkerstraatweg, bij de nog bestaande overweg overgaand in Dorpsstraat, maar daarmee houdt de gelijkenis op. O.L.V. ter Nood in Heiloo is uitgesloten.
Sjoerd Eeftens
Zoeker
Berichten: 91
Lid geworden op: ma mar 03, 2008 10:15 pm

Bericht door Sjoerd Eeftens »

Martin heeft gelijk: de elektrificaties in Noord-Holland dateren van 1931 en zijn gebeurd met stalen vakwerkmasten. U zult me vergeven dat ik niet alle jaartallen van buiten ken.
Dan valt dat gehele NH gebied dus af. Ook Rotterdam - Dordrecht (1934) en Schiedam - Hoek van Holland (1935) vallen af omdat daar de boogvormige scharnier-vakwerkmasten zijn toegepast. In feite werd het zogenaamde middennet van Amsterdam, Den Haag, en Rotterdam via Utrecht naar Eindhoven, Amersfoort en Arnhem en de kortsluiting Harmelen - Breukelen, alsmede Arnhem - Nijmegen voor het eerst met zogenaamde Differdinger profielen geëlektrificeerd. Deze zijn op het ZP zichtbaar. Den Bosch - Boxtel - Eindhoven valt af omdat daar hogere masten zijn gebruikt.
Is het jaartal wel zo zeker?
Martin Snuverink
Senior Zoeker
Berichten: 1484
Lid geworden op: di mar 04, 2008 11:07 pm

Dit is Bussum

Bericht door Martin Snuverink »

Dit is Bussum. We zien hier de Bussummergrindweg nabij de toenmalige overweg in noordelijke richting. Hier is nu het station Bussum-Zuid. We zien de weg dan aan de andere kant van het spoor verder gaan als Brinklaan en in het verschiet zien we de hoge, maar tamelijk verre torenspits van de Sint-Vituskerk. De plaats van het plaatje was in 1908 nog heide. Links ervan is de R.K. begraafplaats; de bomen passen er wonderwel bij. Nu ligt hier de Struikheiweg. De overweg waqs waar de Bussummergrindweg en de Nieuwe Hilversumseweg elkaar kruisen.
Voorbij het overwegwachtershuisje staat een vrijstaand huis en daarachter het niet meer bestaande gebouw van de Koningin Wilhelminaschool.
Zie: http://www.beeldvanbussum.nl/?historisc ... ectie&3217 en
http://www.beeldvanbussum.nl/?historisc ... ectie&3215 en
http://www.beeldvanbussum.nl/?historisc ... ectie&3216 en
http://www.beeldvanbussum.nl/?historisc ... ectie&7693
Sjoerd Eeftens
Zoeker
Berichten: 91
Lid geworden op: ma mar 03, 2008 10:15 pm

Bericht door Sjoerd Eeftens »

Netjes, Martin! Ik heb in mijn vorige reactie een regel weggehaald, voor mijn vraag of het jaartal wel klopte. Dat was de vermelding Amsterdam - Amersfoort. Elektrisch in 1946. De foto is derhalve van na de oorlog.
Plaats reactie

Terug naar “Opgeloste zoekplaatjes in Noord-Holland”