2243 tewaterlating

Niet geregistreerd

Van Martin Snuverink

Bericht door Niet geregistreerd »

Het houten gebouwtje op de foto van Yerseke lijkt inderdaad precies op dat van het zoekplaatje. Of dit nu klopt of niet, de vondst van Jan Lemmens alleen al verdient een groot compliment.
De door Bert bedoelde plek geeft een dijk met vijf oesterputten en een reeks buitendijkse gebouwtjes, zijnde oesterloodsen. Dit blijkt volledig juist te zijn. De oesterputten zijn op het zoekplaatje weliswaar niet goed te zien, maar dit kan komen door hoogwater.
Ten zuiden van de rij oesterputten is een insteekhaventje met een strekdam naar het oosten. Daarop is dan de foto moeten zijn genomen. Die is dan naar het noordwesten genomen. De zon moet dan iets noordelijk van het oosten staan. Dit betekent dat het akelig vroeg in de ochtend moet zijn, wat mogelijk is als men met het getij rekening moest houden.
De zeedijk van de Burenpolder is binnendijks onbebouwd. Ook dit klopt met het zoekplaatje.
In 1988 hebben de oesterputten volledig plaatsgemaakt voor de Prinses Beatrixhaven.
In 1993 zijn hier naast de Prinses Beatrixhaven ook de Koningin Julianahaven en de Prins Willem Alexanderhaven aangelegd. We missen nu alleen nog de Prinses Amaliahaven!
De meest treffende bewijsfoto’s zijn wel
http://beeldbank.zeeuwsebibliotheek.nl/ ... ,FO004325/ en http://beeldbank.zeeuwsebibliotheek.nl/ ... ,FO041350/
Hierop zie je de restanten van deze scheepswerf van Jan van Os na een stormramp of watersnood, maar niet na die van 1-2-1953, maar van 1928. De foto is van dezelfde plek genomen als het zoekplaatje en moet dus van vóór 1928 dateren.
jan lemmens
Senior Zoeker
Berichten: 983
Lid geworden op: di okt 28, 2008 8:38 pm

Bericht door jan lemmens »

Nog wat gegevens over de havens en de scheepswerven te Yerseke.

http://www.mosseldagyerseke.nl/page06.html
Arnold Tak
Berichten: 17393
Lid geworden op: vr feb 01, 2008 4:25 pm

Yerseke

Bericht door Arnold Tak »

wat leuk dat dit plaatje zoveel dialoog en samenspraak heeft teweeg gebracht. Jan Lemmens, wat leuk dat je weer zoveel verrassing hebt veroorzaakt en natuurlijk weer dank-je-wel voor je oplossing. Iedereen die een duit in het zakje heeft gedaan ben ik erkentelijk.
Plaats reactie

Terug naar “Opgeloste zoekplaatjes in Zeeland”